Asta la vista, Kordiš

Oddaja
vrecko
4. 9. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Levica
Po strankarskih volitvah, ki so presenetile še člane Levice
 / 23. 6. 2023

Nova koordinatorica stranke Levica je postala Asta Vrečko. Miho Kordiša je premagala z glasovi pokrajinskih odborov. Luka Mesec se po desetih letih poslavlja z vrha Levice, a zmaga Aste Vrečko zagotavlja vodstveno kontinuiteto v stranki. Miha Kordiš je pred junijskimi kongresnimi volitvami, na katerih je levo krilo dobilo 15 od 25 voljenih članov sveta, in tudi po njih govoril o new dealu v stranki. A iz novega dogovora, kot kaže, ne bo nič, saj se desno krilo, v katerem je glavna ministrska ekipa Levice, z levim krilom, v katerem so najvidnejši poslanci Miha Kordiš, Nataša Sukič in Tatjana Greif, ni dogovorilo o kompromisnem kandidatu.

Luka Mesec je na novinarski konferenci po zmagi Aste Vrečko na koordinatorskih volitvah sicer trdil, da se je s svojim delovanjem skušal izogniti polarizaciji.

Izjava

Vendar Matej Tašner Vatovec, za katerega nam je več virov iz Levice konec junija potrdilo, da bi lahko bil kompromisni kandidat, na volitvah ni kandidiral. Za koordinatorsko funkcijo sta se pomerila kandidata obeh kril, Vrečko pa je Kordiša na volitvah znotraj stranke porazila že v drugo. Konec leta 2021 je Kordiš skušal postati namestnik koordinatorja, a je funkcijo nato prevzela prav Vrečko. Kot opisuje Gregor Kašman, nekdanji član Iniciative za demokratični socializem, ene od predhodnic stranke Levica, se je Kordiš …

Izjava

Je pa nova namestnica koordinatorice sedaj postala Nataša Sukič, ki bo kot članica levega krila stranke tako vodila izvršni odbor, katerega večino so člani sveta in pokrajinski odbori prav tako potrdili na zadnjih volitvah, ki so se zaključile v petek. Ali je šlo pri tem, da Asta Vrečko prevzame koordinatorsko funkcijo, Nataša Sukič pa namestništvo koordinatorstva, vendarle za nekakšen kompromis med obema kriloma, smo vprašali Asto Vrečko, novo koordinatorico Levice.

Izjava

Gregor Kašman meni, da izvolitev Nataše Sukič za namestnico koordinatorice nima večjega pomena za nadaljnje delo stranke.

Izjava

Po zmagi na volitvah je Asta Vrečko na novinarski konferenci tudi sama pojasnila, da se z menjavo prvega obraza stranke njeno delovanje ne bo bistveno spremenilo.

Izjava

Zahvalo Aste Vrečko Luki Mescu za to, da je Levico od protisistemske stranke pripeljal v vlado, komentira Kašman.

Izjava

remic
Po kongresu Levice
 / 15. 6. 2023

Po neuradnih rezultatih volitev v Levici, ki jih hranimo v redakciji, je Asta Vrečko zmagala z glasovi pokrajinskih odborov, ki delujejo po delegatskem sistemu. Od 25 članov sveta stranke, ki so neposredno voljeni, je Kordiša podprlo 13, Vrečko pa 11 svetnikov. Največ 24 glasov pa na svetu stranke zagotovijo še pokrajinski odbori, ki prenašajo voljo lokalnih odborov. Dva odbora nista podprla nobenega kandidata, saj je bilo članstvo enakovredno za oba kandidata. Samo pokrajinski odbor Pomurje je podprl Kordiša, vsi drugi pa Asto Vrečko, vključno z najštevilčnejšim osrednjeslovenskim pokrajinskim odborom, ki ima pet delegatskih glasov. Tako je Asta Vrečko prejela skupno 30 glasov, Kordiš pa 15. Kakor pojasnjuje Kašman, so v vodstvu stranke lokalne odbore že v preteklosti znali uporabiti za zagotavljanje podpore lastnim odločitvam.

Izjava

Kot nam je pojasnil vir iz Levice, je v pokrajinskih odborih večino časa aktivnih le nekaj posameznikov. Med zadnjimi volitvami po njegovih besedah, ki nam jih je potrdil tudi ločen vir, v odborih ni bilo razprave. Volitve so potekale preko spleta. Poleg koordinatorice in namestnice so v Levici zdaj volili še 8 od skupno 12 članov izvršnega odbora. Po rezultatih, ki jih hranimo v redakciji, je levo krilo poleg Nataše Sukič v izvršnem odboru dobilo še tri člane. Poleg voljenih pa sta v izvršnem odboru, ki koordinira dnevnopolitične odločitve stranke, še dva nevoljena, namreč sekretar in vodja poslanske skupine, kar sta trenutno Alan Medveš in Matej Tašner Vatovec. Oba sta pred kongresnimi volitvami pripadala desnemu krilu. A v svetu stranke ima levo krilo še zmeraj večino. Kaj to pomeni za njeno sodelovanje s svetom stranke, smo vprašali Vrečko.

Izjava

Po mnenju Kašmana tudi večina levega krila v svetu stranke ne bo imela bistvenega vpliva na vodstvo.

Izjava

kordis
Po porazu na predsedniških volitvah se je moral Mescu potrediti tudi glasni kritik
 / 14. 2. 2023

Možno razlago za zmago Aste Vrečko ponuja tudi dejstvo, da je po javnomnenjskih anketah med priljubljenejšimi člani Levice. Da torej članstvo računa, da bi z njo lahko prišlo v parlament – kar bi bilo s Kordišem glede na rezultat predsedniških volitev, na katerih je kandidiral, domala nemogoče. Vendar je Kašman skeptičen tudi glede novega preboja Levice v parlament.

Izjava

Po volitvah so Mesec, Vrečko in Kordiš poudarjali enotnost stranke. Za konec jih Kašman opominja na to, kar je o enotnosti pravil eden in edini Vladimir Lenin.

Izjava

 

Vir fotografije: STA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.